T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MALATYA / YEŞİLYURT - Barguzu Ortaokulu

BARGUZU ORTAOKULU KİTAP OKUYOR

 

Projenin pdf dosyası: /meb_iys_dosyalar/44/10/727686/dosyalar/2023_12/06160721_kitap_okuma_projesi.pdf

PROJENİN ADI: 

BARGUZU ORTAOKULU KİTAP OKUYOR

ÖNSÖZ

Okumak, bir insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Okuma alışkanlığı gelişmiş, bilgi ve kültür seviyesi ileri toplumların elde ettiği avantajlar ve dünyada edindiği konum herkesin gözü önündedir. Kitap okumak demek sadece bilgi edinmek değildir. Kitap okumak her şeyden önce kişinin düşünce gücünü artıracak, düşünce ufkunu genişletecek, görüş açısını genişletecek, bilgi ve kültürünü artıracak, olayları inceleme ve sorgulama yeteneği kazandıracak, kendine güvenini artıracak ve hayal gücü kazandıracaktır. İnsan ilişkilerini güçlendirme, zengin kelime dağarcığı ile daha kaliteli ve etkili konuşma yapma, kişiye sosyal bir karakter kazandırma, kişinin toplumsal statüsünü artırma ve toplum içinde etkin bir kişiliğe sahip olma gibi katkıları da cabası. 

Çağdaşlaşmaya Giden Yolun Öncülerinden Biri Kitaptır. Kitap okuyan toplumlar ile toplumların gelişmişliği arasında doğrudan bir ilişkinin olduğu artık herkes tarafından kabul gören bir gerçektir. Kitap okuyan toplumlar dünyayı daha iyi algıladıkları ve çağdaş yaşam değerlerini daha erken benimsedikleri için kent kültürüyle çağdaş toplum olma yolunda daha rahat ilerlemektedirler. 

Aslında bir kişinin kitap okuması, o kişinin sadece kendisine fayda sağlamaz. Kişinin okuması, onu daha fazla okumaya sevk edecek, topluma daha faydalı işler yapma ve topluma ışık tutma, onu aydınlatma gibi çalışmalara yönlendirecektir. Bu da topluma fayda olarak dönecektir kuşkusuz. 

Tarihe baktığımızda, tarih boyunca kitapların kişiler ve toplumlar üzerinde etkili olmuş, kişilerin hayatlarını değiştirmiş, topluma yön vermiştir. 

PROJENİN AMAÇLARI:

Genel Amaçlar:


Projenin temel amacı, öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak; öğrencilerin kendini ifade etmelerinin, iletişim ve sosyal becerilerinin gelişmesini desteklemektir. Öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırarak, toplumsal duyarlılık ile yorumlama bilgi ve becerisi kazandırmak amaçlanmaktadır. Bu yolla öğrencilerin analitik düşünen, düşündüğünü doğru ve açık bir şekilde ifade eden, algılama gücü yüksek, yorum ve sentez yapabilen, sorgulayan, tartışan, doğruların tek noktadan değil çeşitli bakış açılarıyla ortaya çıkacağını kavramış, kültürlü, milli ve manevi değerlere sahip yüksek karakterli bireyler olarak yetiştirilmesine katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Bu proje, Barguzu Ortaokulunda kitap okuyan öğrenciler ’den oluşan örnek bir topluluk oluşturmak ve dolayısıyla buradan başlayarak kitap okuma alışkanlığı kazanmış bir toplum oluşturulması amaçlanmaktadır.


Özel Amaçlar:


Öğrencinin haftada bir kitap okumasını ya da bir günde kitap okumak için en azından bir saatini ayırmasını sağlamaktır (Öğrencinin ayda minimum 2-3; her bir dönemde 12’şerden, yılda 24 kitap okumasını sağlamak). Okullarda kitap okumaya başlayan öğrencilerin, kitap okumayı alışkanlık haline getirdikleri takdirde, kendilerini daha iyi ifade edebilmelerini; etkili konuşma ve yazma becerilerini geliştirmelerini sağlamak, projenin amaçları arasındadır. Öğrencilerin kitap okumaları sayesinde onların düşünce eğitimini de desteklemek, böylece akıcı konuşma, etkili yazma, yorumlama gibi becerilerini geliştirmek amaçlanmaktadır.

Proje kapsamında, öğrenci velilerine verilecek bilinçlendirme seminerleri sayesinde, velilerin de çocukları gibi kitap okumalarının sağlanması amaçlanmaktadır.

PROJENİN ÖZETİ:

Okullarımızda kitap okuma etkinlikleri düzenleyerek okuyan, okuduğunu anlayan, gelecek kuşaklar için okumayı bir yaşam kültürü haline getiren bir okul modeli oluşturulması hedeflenmektedir. Öğrencilerimiz yoluyla ailelerini de etkileyerek, geleceğin okuyan nesilleri olan bir toplum yapısı okullarımızdan başlayarak kazandırdığımız okuma alışkanlıkları ile gerçekleştirilecektir. Öğrencilerimiz, ders programları içerisinde okul yönetimlerince yapılan okuma programına göre “okuma etkinlikleri” gerçekleştirecektir. Öğrencilerin okuma kültürü ve alışkanlığı kazanmaları sağlanacaktır. Yeni öğretim programlarının kazanımlarına uygun olacak bu çalışma ile kitap okuma kültürü ve edinilen bilginin öğrencilerimizi hayata hazırlayacağı ilkesinden hareket edilmektedir. 

 

Bu proje ile Barguzu Ortaokulu öğrencilerine kitap okuma alışkanlığı kazandırarak, okudukları kitap sayısını ve kütüphanelerden yararlanma oranlarını aylık/dönemlik/yıllık bazda arttırarak, öğrenciler üst düzey kitap okuru haline gelmeleri için kitap okumaya yönelik faaliyetler teşvik edilecektir. Proje aynı zamanda yarışma ve ödüller içermektedir.

10-01-2024

10-01-2024
06-12-202306-12-202306-12-202306-12-202306-12-202306-12-202306-12-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.12.2023 - Güncelleme: 10.01.2024 14:58 - Görüntülenme: 954
  Beğen | 24  kişi beğendi